Desenvolupa el teu projecte amb l'assessoria d'experts voluntaris
Desenvolupa el teu projecte amb l'assessoria d'experts voluntaris

La veu de l'experiència. Opinions i idees

En aquest apartat hi trobaràs opinions dels socis de VAE. Tot comentari serà benvingut i motiu de reflexió. Ajuda'ns a millorà aportant-nos les teves idees.

La cultura emprenedora

A Espanya no hi ha una cultura emprenedora. Això no és res nou. I fa temps que es diu que s’hauria d’educar des del col·legi.

El contrast en EE.UU és evident. Allà hi ha una cultura emprenedora més sòlida. Els nens,  ja juguen a emprenedors.

A més a Espanya hi trobem diversos factors que dificulten l’èxit de l’Empresa, com per exemple el problema que tenen els  treballadors espanyols en la mobilitat geogràfica, degut principalment a tenir (i/o estar pagant), una vivenda en propietat, i per tant, estar clavats al territori.

També ha prevalgut la cultura funcionària (exceptuant a Catalunya i al País Basc). A més el govern espanyol sempre a posat moltes traves per a crear empreses. Tot al contrari del que passa a EE.UU, segons tinc entès.

Catalunya però,  sempre s’ha diferenciat per ser el lloc de l’Estat on  hi ha hagut molta més cultura emprenedora que a la resta. 

A Europa no li va molt millor del que li va a Espanya en emprenedoria. El tema és que el model Europeu difereix molt del model americà on es té un altre concepte de l’emprenedoria.  

Per exemple a EEUU, l’enriquiment ràpid és signe d’èxit en contrast amb Europa, la qual cosa sempre té connotacions negatives.

També és important la diferència que hi ha entre EEUU i Europa respecte a que EEUU és un país amb una sola llengua, un govern, una sola autoritat monetària i una única política fiscal. Mentre que Europa en té 27 de de tots aquests organismes  i costa posar-se d’acord per a qualsevol petita cosa. 

Tot això fa que la innovació i emprenedoria de EEUU porti molta avantatge respecte d’ Europa.

Hi ha una article molt interessant que precisament parla de les diferències entre Europa i EEUU. Hi poso el link més avall. 

http://faircompanies.com/blogs/view/como-superar-la-falta-cultura-emprendedora-en-europa/ 

En resum, hi ha masses traves per el desenvolupament de la emprenedoria. Malgrat  tot Catalunya és un país de bones i reeixides idees i en tenim diversos exemples. Així que no cal lamentar-se, perquè les coses són com són, però si que podem marcar una direcció. Precisament en aquest article del link,  podeu veure diverses suggestions sobre quins creu  l’autor que serien els negocis del futur. 

A VAE Voluntaris en Assessoria Empresarial us podem assessorar perquè qualsevol persona que tingui una idea i vulgui posar-la en pràctica, pugui obtenir un guiatge per a navegar per aquest mar d’obstacles en el que s’ha convertit el marc legal espanyol. També us podem fer plans de viabilitat per demanar finançament amb una documentació amb cara i ulls. El crèdit no ha de trigar a rajar i cal estar ben posicionats.

I tot aquest assessorament el fem de franc!

Així que cal posar-hi enginy, entusiasme, un xic de seny i tenir sort. Encara que la sort, també se l’ha de treballar. 

Miquel Amorós

Emprenedor: s'hi neix o es fa?

Aquest és un tema clàssic, però no me’n vull està de comentar-ho perquè casi tot el que jo he llegit m’ha semblat tendenciós. Bé perquè està en l’òrbita d’una escola de negocis o de “coaching”. O bé és alguna persona que tranquil·litza la seva consciència per desentendre’s de la catastròfica situació d’atur en la que ens trobem: “Qui no tingui feina que se la creï” –alguns hi afegeixen: “Com jo”. No crec que tot sigui tan senzill ni realista.

Si fem una taula rodona sobre les característiques bàsiques que ha de posseir un emprenedor, probablement no ens posarem d’acord. A més, depenent de la cultura de l'entorn donarem més importància a unes que a unes altres. No fa falta entrar-hi. Tenint en compte que cada una d’aquestes característiques depèn, sense que acabem de saber ben bé de què, de moltes variables, això fa que el seu valor, encara que sigui difícil de mesurar, segueixi una llei normal. Depenent del valor que tingui cada persona serà més o menys probable que tingui èxit com emprenedor. Està clar que alguns no tindran cap possibilitat. Per suposat com més eines tingui, i aquestes si que són adquiribles, millor.

Si ens costaria definir quina és la característica més important que ha de tenir un emprenedor. Crec que estaríem d’acord que si una persona no té un cert esperit d’aventura, de resistència al risc, si no pot dormir quan no ho té tot controlat, per favor, que no es faci emprenedor. Per molts estudis de mercat que es facin, segur segur, no se sap com anirà al llançament d’un nou producte. Difícilment controlarà: la seqüència de les comandes, la seguretat dels cobraments al seu termini o bé les malalties dels seus col·laborador. Si totes aquestes incerteses el treuen del seu equilibri personal, és millor que escolli una activitat més previsible.

Fa anys les persones de negocis eren mal vistes, ho dèiem en el post anterior, però ara com que no hi ha feina sembla que tothom pot/ha de ser emprenedor. La llei del pèndol: d’error en error per basculació, per falta de equilibri.

A VAE atenem cents de consultes cada any per la creació de noves empreses. I sent una organització bàsicament orientada a donar  suport a l’empreneduria, a la nostre pàgina de Facebook hi tenim una aplicació: “Busques feina?”, amb  els enllaços del buscadors de llocs de treball que hem considerat més importants: https://www.facebook.com/VaeVoluntarisAssessoriaEmpresarial/app_222256741244241

 Aquesta mateixa idea té Barcelona Activa: http://www.barcelonactiva.cat/barcelonactiva/cat/

 que combina programes de suport a la generació d’empreses: http://www.barcelonanetactiva.com/barcelonanetactiva/cat/

 amb programes d’ocupació: http://w27.bcn.cat/porta22/cat/ .

 Buscar feina avui és difícil, a més de  ser un tema que canvia constantment per necessitats de les empreses, per la formació de les persones i per les tecnologies disponibles. Us recomano l’article de Thomas L. Friedman publicat al The New York Times:

http://www.nytimes.com/2013/05/29/opinion/friedman-how-to-get-a-job.html?ref=thomaslfriedman&_r=0 

 També es  pots llegir traduït al diari Ara: http://www.ara.cat/premium/opinio/trobar-feina_0_931706831.html

Només una societat equilibrada, on cada persona pugui desenvolupar les seves capacitats en el entorn on sigui més eficient i s’hi senti integrat, podrà sortir de la situació de crisi i superar l’atur que arrossega.

Si ets jove, decideix lliurement on et sents millor i intenta portar-ho a terme en cos i ànima. Sense prejudicis de valor. En cap cas t’estiguis parat. Abans fes de voluntari que no estar mà sobre mà. La inactivitat pot minar la teva autoestima.

Les Administracions a tot nivell: Europa, Espanya, Catalunya no se n’han surten. La situació no es resoldrà fins que no ens hi posem tots.

Pots col·laborar amb moltes organitzacions, si no saps per on començar jo te’n proposo tres:

Uneix-te a nosaltres: VAE, pots demanar més informació en aquesta mateixa pàgina.

Ajuda directament a Acció Solidaria Contra l’Atur: http://www.acciosolidaria.cat/

Participa en un fons solidari organitzat pel Col·legi d’Enginyers Industrials. Informa-te’n:

http://www.eic.cat/wps/wcm/connect/5dbb8a804f9b0504afd7afea466b11fc/diptic_atur3.pdf?MOD=AJPERES

Per emprendre aquest tipus d’activitats no fan falta característiques especials, només solidaritat i responsabilitat. En la mida de les teves possibilitats : Participa-hi!

Emprenedoria: solució al problema de l'atur

La paraula emprenedoria no existeix en el Diec 2 de l’Institut d’Estudis Catalans, però cada cop s’usa més quan hom parla de qüestions relacionades amb el món de l’emprenedor. Fa uns anys aquestes persones  no eren ben vistes per una part del món acadèmic i cultural. Eren considerades com elements que només tractaven d’enriquir-se a qualsevol preu a costa dels altres. Sense tenir en compte ni la dignitat de les persones ni els valors culturalment establerts. Fins i tot eren moralment reprovables. Malauradament exemples que els hi donen la raó no en falten. Però aquest mals exemples són excepcions, i aquest error cultural ens ha portat a una manca de persones emprenedores i socialment responsables, que entre altres raons és la causa de la situació d’atur que estem patint en la actualitat.

Segons dades del Ministerio de Industria, Energia y Turismo en el seu document anomenat: Retrato de las Pymes 2012 diu que en 2011, el 66,9% dels assalariats treballaven en Pimes (menys de 250 empleats) i que les empreses en menys de 9 empleats donen ocupació al 29,8% del total. És clar doncs que si es vol disminuir l’atur s’han de crear moltes petites empreses. Per desgràcia, segons les mateixes fonts: al 2010 el número de Pimes va disminuir el 1,23%. 

Així doncs què podem fer cadascú de nosaltres per capgirar aquesta situació?

Si ets jove, tens alguna idea en la que hi creguis i experiència en el sector on apliques aquesta idea a més d’una bona dosis d’empenta. No ho dubtis, endavant! Hi ha gent que t’ajudarà encara que: la idea i l’experiència és totalment personal i intransferible.


Si ja tens una certa edat o temps i voluntat per fer-ho. Apuntat amb nosaltres: VAE Voluntaris d’Assessoria Empresarial. Ens dediquem a ajudar a fer Plans d’empresa, plans financer, plans de màrqueting i de comunicació. Transmetem, sense cost, l’experiència acumulada durant la nostre vida laboral. Pots contactar-nos en aquesta web o bé a Facebook o Linkedin seguint l'enllaç que hi ha a la pàgina on ets.


Si la limitació és financera: hi ha entitats com Acció Solidaria Contra l’Atur , amb més de 10 anys d’experiència en aquest camp, que de forma professional i després d’estudiar les propostes via pla d’empresa i financer, tracta de superar aquesta mancança. Per ajudar-los pots contactar amb ells directament: www.acciosolidaria.cat o participar en el fons solidari que ha creat el Col·legi d’Enginyers. Pots veure el vídeo de la campanya fet conjuntament:

Per participar-hi  llegeix el díptic realitzat:

http://www.eic.cat/wps/wcm/connect/5dbb8a804f9b0504afd7afea466b11fc/diptic_atur3.pdf?MOD=AJPERES

Fins que tu, jo i els milions de ciutadans anònims de bona voluntat no hi participem de forma activa, la situació de crisis i d’atur no disminuirà i molt menys és resoldrà. De paraules i consells jo crec que a aquestes altures ens en sobren. De teories i explicacions ja som tots experts. Ens falta el convenciment que el problema es pot resoldre en infinitat de petites accions.

En la mesura de les teves possibilitats: participa-hi! 

VAE, Voluntaris en Assessoria Empresarial

Parc Tecnològic Barcelona Nord
Marie Curie 8-14 08042 Barcelona

Correu electrònic: info@vaecat.org

També ens podeu trucar al telèfon: 933548643, el 606866117 o bé utilitzeu el nostre formulari de contacte.

També atenem a Sabadell i Cuni(contacteu)

Contacte / Contacto

Com arribar / Como llegar

VAE en xarxes socials

VAE en redes sociales

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página
© VAE Voluntaris en Assessoria Empresarial